Om Hella Joof

Hella Joof har medvirket i og stået bag flere film, serier og andre produktioner, ligesom hun har fungeret som både sanger, komiker, foredragsholder, forfatter og meget mere.

Hella Joof afsluttede en uddannelse som skuespiller fra Odense Teater i 1990. Næsten lige efter startede hun for første gang sit samarbejde med Peter Frödin i DR-børneprogrammerne ”Bullerfnis” og ”Far, Mor & Blyp”, der blev sendt i 1990’erne.

Ved siden af sin medvirken i disse, var Hella også aktuel i komediegruppen Lex & Klatten sammen med Paprika Steen, Martin Brygmann og Peter Frödin. Senere blev gruppen til Det Brune Punktum (denne gang uden Paprika Steen), der også var på turné med deres show.

Hella instruerede i 2001 sin første spillefilm, ”En Kort, En Lang”, der bl.a. havde Mads Mikkelsen, Troels Lyby, Peter Frödin, Pernille Højmark og Ellen Hillingsø på rollelisten.

Gennem sin karriere er det blevet til 4 serier og 7 film, hvor Hella har fungeret som producer, manuskriptforfatter eller instruktør – senest i ”All Inclusive” fra 2014 og ”Bedre Skilt end Aldrig” fra 2016. Som skuespiller kunne Hella bl.a. ses i ”Mimi og Madammerne” fra 1998, ”Humørkort-stativ-sælgerens søn” fra 2002 og ”Anstalten” fra 2011. Dertil har hun desuden spillet teater, lagt stemme til tegnefilm samt medvirket og produceret flere kortfilm.

Hellas Joofs foredrag

Papmachéreglen

Med udgangspunkt i sin bestsellersucces ”Papmachéreglen” er Hella Joof aktuel med et foredrag af samme navn. Det vil omhandle de samme 25 livsråd, som hun behandler i bogen – alle med et komisk strejf af genkendelighed. Bogen blev især rost for sin enestående blanding af humor og seriøsitet, hvilket også vil præge foredraget. Hør om alt fra den store kærlighed til hverdagens småproblemer, alt sammen i bedste Hella-stil.

”Papmachéreglen” er Hella Joofs lune og karismatiske succesbog, der udkom i oktober 2016 og har ligget øverst på bestsellerlisten adskillige uger.

Lykke

Hella Joof: ”Lykken kommer nogle gange ind fra siden i virkelig grimme sko og en mærkelig vindjakke”. I mange år havde Hella Joof regler for næsten alt. Særligt for hvilken mand, hun skulle have. Men i et liv fuld af regler er der sjældent plads til de ting, der kommer fra den blinde vinkel. Og det er oftest dem, der gør dig lykkeligst, har Hella Joof erfaret. Hellas foredrag tager sit afsæt i begrebet: ”Lykke” og er intet mindre end fyldt med humor, glæde, satire, alvor og andre gode ingredienser fra det virkelige liv.

Hella Joofs 10 bud

Foredraget taget udgangspunkt i Hella Joofs 10 bud:

1: Det største af alt er kærlighed. Det er vigtigere end alt andet. Vand kærligheden, så den ikke tørrer ud. Og tak for den, hver gang du møder den.

2: Spar ikke på kærligheden. Elsk alt, hvad du kan. Men du må ikke lade som om. Du må ikke handle med kærligheden. Og du må ikke jaske med den.

3: Du skal huske at slappe af. Trække stikket. Sove på sofaen midt på dagen. Lade opvasken stå. Gå på bare tæer i græsset

4: Tilgiv dine forældre. De gjorde det så godt, de kunne. De var også små børn engang med store knæ og bange øjne. Du får selv brug for tilgivelse, når du en dag bliver mødt af dine egne børns vrede.

5: Du må ikke tage et andet menneskes liv. Selvfølgelig må du ikke det. Men du må heller ikke ødelægge et andet menneskes livsglæde. Du må ikke mobbe og lægge fælder. Og du må ikke glæde dig, når det går andre dårligt. Eller når din veninde har fået en stor røv og forkølelsessår.

6: Du må gerne blive skilt, hvis du har giftet dig med den skrupforkerte. Men hvis du har giftet dig med den rigtige, så prøv at finde kærligheden frem igen. Måske ligger den pakket ned i en kasse med vintertøjet. Måske har du glemt den oppe i sommerhuset. Husk, at nissen flytter med. Så hvis du ikke har fået styr på dine dæmoner i dit første ægteskab, vil du møde dem i dit næste. Og det næste …

7: Det, der er dit, er dit, og det, der er andres, er ikke dit. Man kan ikke tage noget fra hinanden. Den mand eller kjole eller det job, der gør din veninde lykkelig, vil du slet ikke have. Du vil hellere have din egen mand og din egen kjole og dit eget job. Der er ingen grund til at være misundelig. Der er nok til os alle.

8: Du må ikke bagtale hverken dine venner eller dine fjender. Sig tingene til folks ansigt, men mærk lige først efter, om du er ude i et kærligt ærinde. Hvis ikke, er det tit bedre at tie.

9: Glæd dig over alt det, der er dig. Din krop, din sjæl, din højde, din vægt. Du er præcis, som du skal være. En sjæl i en krop. Kroppen skal du passe på, så sjælen har et godt sted at bo. Du må ikke tale grimt til og om din krop. Så bliver den ked af det, og så strammer den om sjælen.

10: Husk at livet er en rejse, og nogle gange ender man i en anden by end den, man havde købt billet til. Så må man anskaffe sig et kort over den nye by og glæde sig over dens floder og tårne og spir. Husk at livet bliver bedre og bedre for hver dag, der går. Men det er en hemmelighed.

Filmografi

Som instruktør:

– Bedre Skilt end Aldrig (2016), serie

– All Inclusive (2014)

– Sover Dolly på ryggen? (2012)

– Anstalten (2011), serie

– Se min Kjole (2009)

– Album (2008), serie

– Linas aftenbog (2008)

– Fidibus (2006)

– Oh Happy Day (2004)

– Hvor svært kan det være? (2001), serie

– En Kort, En Lang (2001)

Som skuespiller:

– Bankerot (2015)

– Talenttyven (2013)

– Køkken Hyggen Hella (2012)

– Anstalten (2011), serie

– Normalerweize (2004-2008)

– En Som Hodder (2003)

– Humørkort-stativ-sælgerens søn (2002)

– Hvor svært kan det være? (2001), serie

– Den Eneste Ene (1999)

– Mimi og Madammerne (1998)

– Hjerteflimmer (1998), serie

– Hannibel & Jerry (1997)

– De Største Helte (1996)

– Far, Mor & Blyp (1996), serie

– Snøvsen Ta’r Springet (1994)

– Bullerfnis (1990’erne), serie

– Peter von Scholten (1987)

TV- og radioproduktioner

– Ikke Okay (2016), DR1

– 101 Ting jeg ville have ønsket, jeg vidste, da jeg var teenager (2014)

– Åbent hus (2012), P2

– 4 Stjerners Rejse (2011),

– Vild med Dans (2011), TV2

– Danmark har Talent (2009-2010), TV2, dommer

– Gu’skelov, du kom (2006), dommer

– Det Brune Punktum (1990’erne)

– Lex og Klatten (1990’erne)

Udgivelser

– Hellas ABC (2015), Gyldendal

– Den hellige vorte og en elendig kop te (2015), Carlsen

– Frygt og bæven og en mand på strømpesokker (2014), Carlsen